Gemeenschap doet geen aangifte, want straffen zijn 'te zacht'

Chinezen in Nederland bang voor gijzeling en afpersing


Door Rob Ruggenberg
De Chinese gemeenschap in Nederland is doodsbang voor Chinese criminele bendes die gijzelen en afpersen. De slachtoffers doen daarvan geen aangifte omdat ze de straffen in ons land te mild vinden. Dit staat in een nieuw rapport over de positie van Chinezen in Nederland.
Voor het eerst hebben bijna alle Chinese organisaties in ons land aan een dergelijk veelomvattend rapport meegewerkt, varierend van de Stichting Chinese Samenleving Eindhoven tot verenigingen voor Chinese kookkunst en muziek.

Losgeld

Het rapport maakt melding van kinderen die uit school werden gegijzeld en waar vervolgens losgeld voor werd gevraagd. De eerste meldingen van afpersingen dateren van 1981. Sindsdien neemt dit verschijnsel alleen maar toe.
Volgens erevoorzitter H. Mei van de Landelijke Federatie van Chinese Organisaties (LFCON) in Nederland, straft de Nederlandse justitie 'te zacht'. "Als er uit onze kring aangifte wordt gedaan van afpersing, zien we de daders een half jaar later weer terug".
In plaats van de politie om bescherming te vragen, gaan de Chinezen, toch al een 'onzichtbare' groep, nog onopvallender en zo anoniem mogelijk door het leven. Ze nemen een geheim telefoonnummer, ze hebben geen naamplaatjes op de deur en ze lopen niet te koop met dure auto's of dure kleren.

Taalgebied

Het rapport signaleert dat dialecten in de crimininaliteit een belangrijke rol spelen. "Afpersing vindt vaak plaats binnen een groep Chinezen uit hetzelfde gebied, om de eenvoudige reden dat men dezelfde taal spreekt."
Een groep uit Frankrijk afkomstige Chinezen vormt op dit moment een van de meest actieve triades in ons land. Deze Franse Chinezen komen oorspronkelijk uit de stad Wenzhou, aan de Chinese oostkust. Deze groep perst vooral Wenzhou-Chinezen af.
Andere activiteiten van de Chinese criminelen in ons land zijn gijzeling en het kopieren van creditcards. Over drugshandel is weinig bekend, constateert het rapport. Deze markt, nu nog in handen van triades uit de Volksrepubliek en Hong Kong, wordt in toenemende mate overgenomen door een triade van Singaporese en Maleisische Chinezen. Deze triade zou nog meedogenlozer te werk gaan dan de concurrerende triades uit Hong Kong en China.

Jongeren

Volgens voorzitter Mei van de LFCON vormen de Chinese criminelen in ons land een kleine groep. Het rapport echter zegt dat steeds meer Chinese jongeren, lager en hoger opgeleid, in de criminaliteit belanden.
Daar worden drie oorzaken voor aangegeven:
De werkloosheid onder hen neemt toe omdat het de Chinese horeca slecht gaat door verzadiging van die markt.
Illegalen zijn werkloos geworden na de invoering van de identificatieplicht per 1 april 1994.
De derde oorzaak ligt in het toenemende aantal conflicten in de familiesfeer of op school, waardoor het aantal jonge dropouts toeneemt.



© 1995 Rob Ruggenberg. number
Last modified: 10-03-95