"Ze hadden daar weinig kans om meisjes te verleiden"

Canadezen mogen in Brabant geen drank kopen

Door Rob Ruggenberg
"Het maakt niet uit wat je zegt of argumenteert, het lukt een Canadees gewoon niet om ergens in Brabant een drankje te kopen", zegt de Canadese historicus dr. Geoffrey Hayes.
Van de veertienduizend Canadese veteranen en familieleden die zich tijdens de herdenking van de bevrijding in Nederland bevinden, brengt een groot aantal een bezoek aan Brabant.
Nog net op de valreep heeft een Canadese universiteit een oorlogs-reisgids gepubliceerd die ruime aandacht schenkt aan de Canadese gebeurtenissen in Bergen op Zoom, Sprang-Capelle en Nistelrode.
Ook in Canada zelf ligt de nadruk bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog sterk op de bevrijding van Nederland. Het is onderwerp van symposia en congressen. Tientallen Canadese journalisten en tv-makers doen in Nederland verslag van de bevrijdingsfestiviteiten.

Gastvrij

Bij een congres, twee weken geleden, aan de Universiteit van Waterloo, in Canada, werd de gastvrijheid en de dankbaarheid van met name Brabanders geroemd.
Volgens dr. Hayes wordt het gunstige beeld dat Brabanders van Canadezen hebben vooral ook veroorzaakt doordat de Canadese troepen hier zelden lang op een plaats bleven.
Daardoor kregen ze bijvoorbeeld weinig kans zwarte handel te bedrijven of Nederlandse meisjes te verleiden. "Dit in tegenstelling tot de Franse bevrijders, die het daarover in West-Brabant vaak aan de stok kregen met de Nederlandse strijdkrachten."
Waar de Canadezen wel langer bleven, kreeg hun aanwezigheid wel degelijk consequenties. Hayes: "Zij beschikten over Amerikaanse sigaretten die vijf gulden per pakje waard waren - terwijl een Nederlandse arbeider in die tijd net veertig gulden in de week verdiende. De Canadese soldaat maakte dan wel degelijk gebruik van het tekort aan Nederlandse mannen en maakte meisjes het hof. Dat Nederlanders daar boos over werden, is alleszins te begrijpen."

Reisgids

Het nieuwe reisboek 'A Canadian's Guide to the battlefields of Northwest Europe' spoort Canadezen vooral aan een bezoek te brengen aan Kapelsche Veer, net ten noorden van Sprang-Capelle.
De auteur, de militair-historicus Terry Copp, noemt 'Operation Elephant' die zich in de winter van 1945 bij Kapelsche Veer afspeelde "de grootste operationele blunder van heel 1945".
Die Canadese aanval met te weinig mensen op de Duitse versterkingen aan de overkant van de Maas kostte tallozen het leven en diende geen enkel doel, zegt Copp. Hij neemt het generaal-majoor Chris Vokes kwalijk dat deze nooit een verklaring heeft willen geven voor zijn besluit tot aanvallen.
De Canadese slagvelden-gids stuurt de Canadese bezoekers ook naar het 'opvallend mooi' genoemde monument voor gevallen Canadese piloten in Nistelrode. Dat (nieuwe) monument is een kleine granieten plaquette, die bijna onopvallend in het gras ligt op 100 meter van de kerk.
In het graniet staan de namen van de gesneuvelden. In het midden bevindt zich een gekleurde mozaïek van een klaproos.



© 1995 Rob Ruggenberg. number
Last modified: 10-03-95