Dagboek

Over het Dagboek

Deze website bevat een aantal afleveringen uit het zogenaamde 'Dagboek van een Conducteur-Bestuurder'.

Dit dagboek verscheen in maandelijkse afleveringen in De Trambode. Dat duurde van 1939 tot 1948 (met een onderbreking tijdens de oorlog; het blad werd in 1941 door de bezetter verboden).

De Trambode was het personeelsorgaan van de HTM. Decennia lang was Louis Ruggenberg (foto rechts) uit Wassenaar de redacteur van dit tijdschrift. Hij was ook de anonieme auteur van het Dagboek.

De Gele Tram lijn Den Haag - Wassenaar - Leiden was een unicum in Nederland. Niet alleen reed de tram door een gebied met uitzonderlijk natuurschoon, ook het soort passagiers week af van wat men gewoonlijk in het openbaar vervoer aantrof.

Zeker in de periode dat het Dagboek werd geschreven, forensden heel wat ambtenaren, diplomaten en politici (onder wie zelfs ministers en staatssecretarissen) met de Gele Tram van Wassenaar naar hun werk in Den Haag. En tal van Wassenaarse hoogleraren en lectoren tramden dagelijks naar hun universiteit in Leiden.

In de loop der jaren raakten veel reizigers bekend en vertrouwd met het vaste trampersoneel. Sommige passagiers stonden graag op het voorbalkon, naast de bestuurder en maakten een praatje. Zo werden geregeld Haagse en Leidse confidenties toevertrouwd aan de geduldig luisterende oren van de trambestuurders en conducteurs.

Louis Ruggenberg was een van hen. Al vanaf de oprichting van de lijn naar Wassenaar werkte hij bij de HTM. Eerst als conducteur, later als conducteur-bestuurder en tenslotte als controleur en remise-chef.

Weinigen wisten dat Ruggenberg ook werkzaam was als Wassenaars correspondent voor de Vooruit, de Haagse editie van het sociaal-democratische dagblad Het Volk (later Het Vrije Volk). Heel wat nieuwtjes die hij op de tram hoorde kwamen in de krant terecht.

In zijn 'Dagboek van een Conducteur-Bestuurder' verwerkte hij kleine gebeurtenissen die hijzelf en collega's op de tram meemaakten. Hij beschreef merkwaardige ontmoetingen, gesprekken en incidenten. Om de betrokkenen te sparen wijzigde hij daarbij data, namen en titels (wat we nu wel eens jammer vinden).

Nadat de tramlijn in 1961 werd opgeheven, verhuisde Louis Ruggenberg met zijn gezin naar Den Haag. Spoedig daarna werd hij ernstig ziek. In 1964 stopte hij met schrijven. Hij overleed, 68 jaar oud, op 12 september 1970.

Zijn bijdragen aan De Trambode geven een aparte kijk op het leven op en met de Gele Tram en vooral ook op de tijd waarin die tram reed. Zijn hier gereproduceerde teksten zijn onveranderd; alleen de spelling is aangepast aan die van de huidige tijd.

Op deze website zijn verder te zien illustraties, grapjes en foto's uit De Trambode en andere bijzonderheden die alle te maken hebben met deze bijzondere tramlijn.

De Gele Tram muziek is speciaal voor deze website gecomponeerd door Hans Imthorn, een kleinzoon van Louis Ruggenberg.

Logo Gele Tram