Oude foto's

Nostalgia

Aan de Rijnsburgerweg...

Guus Wiegerinck uit Didam stuurde een bijzondere bijdrage: herinneringen én foto's. Hij schrijft:

,,Met veel interesse en nostalgie heb ik de website over de gele tram bekeken. Ik was 13 toen de tram werd opgeheven, ik heb er dus wel enige goede herinneringen aan en ben altijd geïnteresseerd gebleven in het tramgebeuren rond Den Haag en Leiden.

Mijn grootouders woonden vlak bij "de Lus" aan de Rijksstraatweg, de halte daar was vaak het opstappunt om per tram naar Leiden te gaan. Naar Den Haag vond ik leuker want die rit duurde langer. Opstappen aan de Kerkdam deden we niet zo vaak, maar dat vond ik ook erg boeiend. Waarom? Ik zou het niet weten.

Mijn vader ging als schooljongen in de jaren '20 heel vaak per tram naar school, ik weet vaag nog waar dat ergens was, het zou wel eens ergens bij de Stoeplaan geweest kunnen zijn.

Vanwege de dierbare herinneringen heb ik enig materiaal in huis, o.a. twee ansichtkaarten: een heel oude - in bruintinten - toen de lijn pas nieuw was: je ziet tram aan de overkant langs de weg achter de bomen rijden. De tweede toont een "Limburger" van achteren gekiekt bij de Kerkdam, rijdend in de richting Leiden. Mijn oma had me die gestuurd om te vertellen dat de tram werd opgeheven: "Er komen bussen voor in de plaats. Jammer hè!"

Nostalgia

Electrische Tramlijn...

Nostalgia

Aan de Kerkdam...

,,Eind jaren '60, begin jaren '70 verschenen er bij uitgeverij Wyt te Rotterdam een serie boekjes "trams en tramlijnen". Uit het deeltje "65 JAAR ELECTRISCHE TRAM IN DEN HAAG" komt bijgaande foto van een "Limburger" die zo juist het viaduct is gepasseerd richting Den Haag. In genoemde boekjes staan nog een paar meer foto's van het buitenlijnmaterieel.

Nostalgia

Bij het Viaduct...

,,Jaren geleden heb ik van de Wassenaarse tram een modelletje gemaakt van karton - zonder interieur of ramen - in schaal HO (1:87). Af en toen speel ik met de gedachten om van de situatie bij het viaduct een "diorama" te bouwen, met een NS-trein rijdend over het viaduct. Dat maakte toen deel uit van de spoorlijn Rotterdam Hofplein - Scheveningen.

Ik herinner me vaag dat ik in de tram zat en over de dijk een trein meende te zien rijden. Mijn vader kon zich niet herinneren dat er een spoorlijn over liep, maar volgens mij was dat wél zo."