Dit schreven de
web-reizigers
van De Gele Tram

Naam: John Beeuwkes
E-mailadres: n/a
Datum: 15/12/2003
Tijd: 08:54:45

Wat leuk dat ik uw site kan bekijken van de trams die tot het verleden behoren.Het leuke hiervan is dat toen ik nog een kleine jongen was, ik denk +/- 8 à 9 jaar, ik met mijn oma naar Wassenaar ging naar een tante van mij die op de Buurtweg woonde in Wassenaar. Mijn oma en ik gingen dan vanaf de halte van lijn 3 Vondelstraat/ Torenstraat tegenover de Koninklijke Bibliotheek met lijn 3 naar het Tournooiveld, waar de tram die naar Wassenaar ging langs kwam. Mijn oma vroeg toen aan de conducteur van lijn 3 of wij de tram naar Wassenaar ook zouden kunnen krijgen als die toevallig langs kwam, anders moest je zo lang wachten op een andere tram. En ja hoor toen wij met lijn 3 aankwamen bij het Toernooiveld stond voor ons de tram naar Wassenaar al klaar om richting Wassenaar te gaan. En het prachtige moment was toen dat de conducteur van lijn 3 op dat moment op zijn fluit blies wel een paar keer zodat de conducteur van de Wassenaarse (Leiden) tram dat hoorde en de Wassenaarse tram op ons bleef wachten en wij gauw uit lijn 3 holden naar de tram die naar Wassenaar ging.
Dit zijn prachtige momenten die je nooit meer vergeet.Dit is heden ten dage ondenkbaar.
Ook het moment als we `s avonds weer teruggingen met de tram uit Wassenaar (Leiden) en je stond daar bij de Zijdeweg/Wittenburgweg in dat houten wachthuisje en de tram kwam vlak bij je langs (het leek meer op een trein spoor) dan rook je de warme geur in de winterdag van de tram (deze was verwarmd), een soort olie/metaal lucht wat vanaf de lange rechthoekige remblokken aan de onderkant van de tram afkwam. En dat blijft je altijd bij ook na zo`n lange tijd geleden.
Leuk dat ik even mijn verhaaltje kwijt kan aan iemand die hier vroeger de scepter over zwaaide. Bedankt!


Naam: Johan Verburg
Datum: 21/6/2002
Tijd: 17:41:07

Schitterend, die dagboek-stukken. Mijn vader heeft ook bij de HTM gewerkt (in Den Haag) en hij kent de oude Ruggenberg nog wel!


Naam: W Sjoukes v/d Meer.
E-mailadres: f.w.sjoukes@wanadoo.nl
Datum: 27/7/2002
Tijd: 16:22:31

69 geleden geboren in Wassenaar. Wonende op de Z v Nijveldstraat, waar de Gele Tram langs reed. Vind het nog erg dat de tram is verdwenen. Zwaaide nog wel eens naar Conducteur Gerard Knijnenburg als ik naar school ging. Geniet erg van het Dagboek. Mail veel over naar Z Africa waar oud wassenaarders Wonen, maar hun hart ligt nog in wassenaar. Ga zo verder.
Wat is de Naam achter dagboek? mischien voor mij wel een bekende.        WILL V/d Meer.


Naam: niels pemberton
E-mailadres: npembertonjmu@yahoo.com
Datum: 3/9/2002
Tijd: 20:02:25

I 'm an American rail & Transit aficianado who has just seen your web page on the fabled yellow trams that ran from The Hague to Leiden via Delft. It is a shame that the Yellow Trams had been abandoned in 1961 ( I was born in 1962) Had common sense prevailed you, Mr. Ruggenberg would be seeing brand new 3rd generation light rail cars arriving from Alsthom, Ansaldo (in Italy) Bombadier, CAF ( a Spanish builder ) or Siemens. I hope there are plans being made to rebuild and reopen this line on it's original right-of-way. If not there should be ! I live in the Washington DC area, out near the main airport :Washington Dulles International Airport. Washington once had street cars as in The Hague but the last was abandoned in January 1962 11 months before I was born. We in the Washington area had to put up with buses until March 1976 when the first part of the Washington Metro was opened with a triumphent flourish. The Washington Metro grew over the next 25 years until January 2001 when the length of the Washington Metro reached 160 kilometers. The Washington area also has a very big and efficiant bus system, as in the Randstad of Holland split into several operators. There is serious talk of extensions to the Washington Metro. See www.metroplanet for more details. But Washington's public transit or openbaar vervoer is  missing something. What is it ? The Tram !


Naam: Johan Anton
E-mailadres: delivery_failed@hotmail.com
Datum: 19/10/2002
Tijd: 14:33:11

Mooie site. Ik woon in Wassenaar en zou willen dat ik vroeg genoeg geboren was om de Gele Tram gezien te hebben. Het grootste deel van de route is nog wel te volgen. Jammer genoeg zijn de tramtunneltjes bij het viaduct in de Rijksstraatweg kortgeleden verdwenen.
Veel succes met deze mooie site!
Johan Anton.


Naam: frans kimman
E-mailadres: f.kimman@hetnet.nl
Datum: 30/10/2002
Tijd: 20:11:54

zelf de jeugd doorgebracht vlakbij Halte Stoeplaan, heb ik heel wat in de tram gezeten of er naar gekeken (en  stuivertjes plat laten rijden....)
Heb nog enkele schoenendozen met tramkaartjes en lege boekjes (van de conducteurs gekregen,het was een kunst om ze te krijgen !!). Is hier belangstelling voor ?

met vriendelijk groeten, frans kimman


Naam: Marianne Hauptman - van der Borght
E-mailadres: mdhauptman@hotmail.com
Datum: 2/11/2002
Tijd: 02:18:49

Enig deze site - en er komen veel herinneringen te boven.  Ik ben op Parkweg, vlakbij het oude verkeersplein, opgegroeid. Als de blauwe tram langs het huis reed ratelde alle ramen, tenminste dat werd ons verteld - wij hoorde de tram nieteens.  Ik kan me herinnerin (in de jaren '50) dat we vaak met de tram naar Den Haag gingen.  Dan zei mijn moeder "ga maar alvast, ik kom zo."  Dan liepen wij naar de tramhalte tegenover de remise en met een oog keken we uit naar de tram en met het andere naar ons huis om te kijken of onze moeder aankwam.  Meer dan eens kwam de tram voordat mijn moeder er was.  Maar meestal was dat niet erg - de tram chauffeur reed mooi totaan ons huis (Kapperszaak van der Borgt, Parkweg 13), wachtte tot mijn moeder de deur uitkwam en daar gingen we dan.

Gele tram - omdat mijn jaar jongere zusje en ik erg op elkaar leken en zowat dezelfde grote waren dachten vele mensen dat we een tweeling waren.  Toen we ongeveer 10 en 11 waren gingen we met een paar vriendinnen met de gele  tram (vanaf de Prinses Mariannelaan in Voorburg) naar de stad.  Natuurlijk zei mijn moeder, zeg maar dat jullie allebei dat jullie allebei 10 jaar zijn (ik geloof dat een kaartje dan "een duppie"  was in plaats van 15 cent.  In de volle tram vroeg de conducteur aan mij " Hoe oud ben jij?" Ik antwoorde "Ik ben tien."  Aan mijn zusje "Hoe oude ben jij?"  Zij antwoorde "Ik ben ook tien, we schelen maar 14 dagen."  We snapte niet waarom iedereen in de tram schaterde van het lachen - maar we mochten wel allebei voor een dubbeltje naar de stad.

In de zomer van 1961 emigreerde onze familie naar California.  Het jaar daarna begonnen alle brieven uit Holland met "De blauwe tram is weg en de Parkweg wordt ge-asphalteerd."   Ah die goeie blauwe tram!!!


Naam: F.J.Stols
E-mailadres: fj@stols.nl
Datum: 14/11/2002
Tijd: 09:44:29

In 1939 zijn mijn ouders in Rijswijk komen wonen, uit die tijd stamt mijn eerste kennismaking. Een kinderkaartje kostte (voorbij de brug) 6 cent, een dagkaart meen ik 15 cent of een kwartje.Soms kwamen mijn ouders thuis met een dagkaartje en dan gingen mijn broer en ik nog even ergens heen (op en neer klinkt zo vreemd).Later vanuit Den Haag veel met lijn 9 naar de middelbare school in Scheveningen (die bekende school...) d.w.z. eerst met lijn 8, totd  dat er een pontje ging nabij de Wittebrug die pas later hersteld werd. Enkeltje Leiden kostte 60 cent: per trein 75!
Met één van de studerende kinderen ooit vanuit Delft rechtstreeksd naar Scheveningen gereden: dat was een feest der herkenning.


Naam: greg
E-mailadres: hollandchristian@yahoo.com
Datum: 31/3/2003
Tijd: 00:48:57

Wonderful site,,
The pictures bring back wonderful  memories of growing up in Wassenaar in the 1950.  We kids loved the trams, almost as much as we loved Holland.  Thanks for the memories and the wonderful site.
God Bless in Christ Jesus,
Greg, Wisconsin USA


Naam: Hans Roodenburg
Datum: 28/7/2003
Tijd: 23:21:26

Mooie en informatieve site. Ik ben zelf afkomstig uit Voorburg en heb dus meer met de Blauwe Tram, maar ik kan me die Gele Tram naar Wassenaar nog wel goed herinneren. Helaas heb ik er, in tegenstelling tot de Blauwe Tram, nooit een ritje mee gemaakt.

Ik pendel dagelijk tussen Leiden en Scheveningen (meestal met de auto, soms met de fiets) en dan volg ik doorgaans een groot deel van de oude route van de Gele Tram. Die video waar Gerard Scheltens (zie posting hieronder) naar verwijst is trouwens ook zeer de moeite waard. Ik heb hem destijds op zijn aanwijzing aangeschaft bij die boekwinkel in Den Haag op de hoek van de Herengracht en de Koninginnegracht(?).

Een andere verdwenen railverbinding in dezelfde regio is de spoorlijn naar Scheveningen. Ik heb daar een webpagina over samengesteld. Deze is te vinden op:  http://www.hansroodenburg.nl/trein/


Naam: Martin v Deutekom
E-mailadres: martin@veteraan.nl
Datum: 19/8/2003
Tijd: 19:55:07

De vraag bij de foto vasn de Gele tram bij het viaduct bij Wassenaar daar wordt de vraag gesteld over de trein die daar over heen heeft gereden ,dat was inderdaad zo.Deze trein vertrok van het eerste doodlopend paron Hollandsspoor
en reed over wat nu de SCHEIDINGSWEG heet ??? Naar Scheveningen vlak bij het Kurhaus ik meen dat de blauwetram ook op dat station stopte. Vlakbij de Oude
Waalsdorperweg is nog steeds een station van deze lijn

Martin van Deutekom  Faustlaan 6 Amstelveen


Naam: Wim van Es
Email: wimvanes@htmfoto.net

Dit is een schitterende website. Het eerste wat opvalt is dat er met liefde aan is- en wordt gewerkt! Ik heb een abonnement genomen en zal een regelmatige reiziger zijn. Ook heb ik de site meteen gelinkt vanaf mijn eigen website http://www.htmfoto.net waar in de rubriek Tram / Historisch materieel ook een aantal foto's van Gele Trams te zien zijn.


Naam: Sjaak Geenjaar, Meerssen-Bunde
Email: s.geenjaar@home.nl

De ontsporing van de Gele Tram in Leiden werd veroorzaakt door een stuk fietsketting in het wissel voor de bioscoop Lido op de Steenstraat. Onderhouds monteurs van de NZH remise in Leiden hebben de tram weer op de rails gezet. Een van die monteurs was mijn vader, het gebeurde op een zaterdagmidag. Als ik het goed heb om twee uur, zelf sta ik ook op die foto, ik was toen 11 jaar en kan mij alles tot in het detail herinneren. De heer Devielee van onderhoudbaanvak NZH Leiden haalde dat stuk ketting uit dat wissel - en ik stond er bij.


Naam: P. van Schendel
Email: p.v.schendel@hccnet.nl

Ik heb zelf nog gereden als conducteur en bestuurder op de lijn naar en van Delft onder de naam schendel-5. In 1968 ging ik met pensioen.


Naam: Willem Hemelrijk
Email: wjdh@hetnet.nl

Ik weet weinig van de gele tram, ben een Amsterdammer, maar wel een tramfanaat. Door website's als deze leer je steeds meer. Mag ik een ieder uitnodigen ook eens op mijn website te komen kijken. Gaat over de Amsterdamse reclame en thematram. Meer als 80 foto's van 1975 tot en met 1996. Website groeit nog steeds en hopelijk het aantal bezoekers ook: http://www.hemelrijk-gvb.myweb.nl


Naam: Gerard Scheltens
Email: gerard@schltns.demon.nl

Zojuist de nieuwe video bekeken van de gele tram. Een absolute must voor iedereen die de lijn Den Haag-Wassenaar-Leiden gekend heeft (en voor ieder ander ook, trouwens).
Fraaie kleurenbeelden van vrijwel de hele route, inclusief rangeerwerk bij de remise Maaldrift in Wassenaar en bij het eindpunt Haarlemmerstraat in Leiden. De karakteristieke fluit & andere tramgeluiden (zoals de zingende & brommende motoren) zijn goed te horen.
Daarnaast ook beeld & geluid van de lijnen naar Delft en Voorburg. Helaas ook onnodige opnamen van de sloop van de mooie stadsmotorwagens serie 200 bij de remise 's-Gravenmade - alleen geschikt voor pyromanen! Commentaar deskundig, maar helaas gesproken door een wat opgefokte juffrouw. Nou ja goed, dat nemen we op de koop toe...
Titel: HTM 1961-1982, deel II: De Buitenlijnen.
Uitgave: Rail Art Multimedia / Baarn, bestelnummer 10.053.
Beslist kopen!


Naam: Tom Rietveld, Near Niagara Falls, Canada
Email: tomrietveld@sympatico.ca

Twee jaar geleden was ik, na vele jaren, terug in Den Haag en het was erg leuk weer gebruik te maken van de Haagse tram. Met lijn 7 ben ik van het ene naar het andere eind gereden - dat is een hele lange afstand.
Wij hebben hier in Toronto ook een hele goede tram netwerk en dat heet "de red rocket' - AND IT ALWAYS REMINDS ME OF THE GELE TRAM
Ik ben geboren in Den Haag op 136 Noordpoderkade vlak bij de Draaistraat waar lijn 10 door ging. Gedurende de oorlog ben ik nog met de Blauwe Tram naar Amsterdam geweest.


Naam: W. Kruit, Middelburg
Email: wwillem@ibmail.nl

Ik kan me nog herinneren dat ik als kind in de Haarlemmerstraat in Leiden in de Gele Tram naar Den Haag stapte. Vooral het trajekt door Wassenaar, langs een laan met bomen, staat mij nog helder voor de geest.
Misschien ben ik daardoor wel aan mijn liefhebberij voor het railvervoer in Nederland gekomen! Ik heb tenminste van mijn hobby mijn werk kunnen maken als hoofconducteur bij NS.
Hartelijk dank voor deze site, bijzonder leuk!


Naam: Gerard Scheltens, Leiden
Email: gerard@schltns.demon.nl

Ik heb heel veel plezier beleefd aan deze website. Hij is met veel zorg gemaakt en getuigt van liefde voor het onderwerp. Ik heb de gele Wassenaarder in zijn laatste jaren meegemaakt en bewaar de beste herinneringen aan de prachtige route, het karakteristieke materieel en het personeel.
Omstreeks 1969 heb ik - onder leiding van wijlen Jan Munter - menige zondag besteed aan de restauratie van motorwagen 57 en het bijbehorende salonrijtuig 118. En helaas heb ik in 1964 als 15-jarige moeten toekijken hoe de unieke motorwagen 6 (het laatst overgebleven "fluitketeltje") bij de remise 's-Gravenmade werd gesloopt.
Conducteur-bestuurder Ruggenberg heb ik nooit gekend, maar wel markante Wassenaarse trammannen als Lagerberg, Kees Treurniet, Slats, Toontje Brouwer, Van der Berg jr., Steinebach, Toon Ockerse en de diverse Van Eedens. Dierbare herinneringen...
Overigens (het lijkt ketterij in dit verband) gaat mijn interesse ook uit naar de gesmade PCC-cars. Een artikel daarover is te vinden op mijn website: http://members.tripod.com/PCC_car.
Veel succes met deze fraaie website en ik kijk uit naar mogelijke aanvullingen!


Naam: W. Ruggenberg, Beverwijk
Email: w. ruggenberg@worldonline.nl

Met veel belangstelling deze site gelezen, zal zeker nog regelmatig hier terugkomen.


Naam: Ernst Visser, Chino Hills, California, USA
Email:CEV@GTE.NET

Geboren op sept. 1940 in Den Haag. In 1954 met mijn vader, moeder en twee broers naar California verhuisd.
Als kinderen wandelden we altijd naar de tramhaltes om de tram te zien. We woonden op de Noordpolderkade bij de Stuurweg en gingen ook met de tram vaak naar Scheveningen en naar Delft.
Dit dagboek is prachtig. It brings back many memories of Den Haag. Sinds ik naar America kwam ben ik maar een keer terug naar Holland geweest, in 1984. Alles wel veranderd. Ik hoop volgend jaar weer te gaan en nog de trammetjes te rijden in Den Haag.
Sincerely yours, Cornelis Ernst Visser, 15789 Bluffside Ct. #123, Chino Hills, CA 91709.


Naam: J.D.A.Doeglas
Email: doeglas@cuci.nl

Dat is dus heel mooi! Via een zoekprogramma waarin ik mijn eigen naam invoerde (wie is er niet ijdel?), kom ik in deze site terecht. Het blijkt dat broer Max er in geschreven had. En terecht!! De tram maakte een wezenlijk deel uit van ons berstaan. In en na de oorlog. Voor ons vervoer naar en van school, tussen de Drie Papagaaien en de Van Alkemadelaan. Als je bijna te laat was, hollen met een zware boekentas.
Anecdotes te over! Bv. op het achterbalkon zitten, waar dus de bestuurder dan niet is. Daar hadden we ontdekt dat je de fluit kon laten gaan, als je op een bepaald klein knopje drukte. Dan kwam de conducteur naar achter (als hij het in de gaten had tenminste) en dan kreeg je een klap met die lange smalle kaartjesdoos van aluminium. Dat boek dat aan 2 kanten openkon.
Of, we hadden nog zulke hoge stemmen als kind, dat we de erwtefluit van de conducteur na konden apen met onze mond. Als je dat heel hard deed als je uitgestapt was en de tram reed weer, DAN STOPTE HIJ WEER als je succes had. Dolle pret!
Ben benieuwd of er nog meer van dat soort kattekwaad herinneringen te lezen zijn.


Naam: Emídio Gardé
Email: ehgarde@uol.com.br, Brazil

Sorry I can't write in Dutch... But also I have a website about trams with the name «Os Amarelos» (The Yellow ones)...
The adress: http://members.tripod.com/~EmidioGarde/eletricos/.
It is in Portuguese and refers to the Portuguese-speaking countries' tram systems. Please be my guest!
Dank U!


Naam: Ton van der Kolk,  Delft
Email: loony@casema.net

Zeer leuke site, heb erg genoten van het dagboek. Deze deden de tijden van weleer herleven.
Maar volgens mij was de lijn Den Haag-Leiden de Blauwe Tram, of heb ik mis? Hij staat zo in mijn herinnering, ik heb er een paar maal een rit in mogen maken. En helemaal tot aan het eind van de Haarlemmerstraat bij de haven in Leiden.
Ik hoop dat al deze verhalen en opmerkingen van de mensen je een hart onder riem steken om deze site lang in stand te houden.


Naam: Michael van Heyningen, Rotterdam
Email: 13@hetnet.nl

Ik vind de website van de HTM mooi gemaakt en ik hoop hem nog regelmatig te bezoeken.
Groetjes, Michael van Heyningen, leeftijd 16 jaar.


Naam: Wim Kusee
Email: wim.kusee@wereldhave.com

Een leuke site, met veel plezier heb ik de verhalen van de conducteur/bestuurder gelezen.
Wellicht kun je nog een routebeschrijving bij de site zetten.
Mijn complimenten voor de technische uitvoering van de site.


Naam: W. Kruit, Middelburg
Email: wwillem@ibmail.nl

Leuke site, goed verzorgd.
Nu nog iets dergelijks voor de "Blauwe".


Naam: Rob van der Bijl
Email: rajvdb@xs4all.nl

Mijn gehele jeugd heb ik doorgebracht in Den Haag (vanaf 1955). Ik ken de Gele Trams vooral uit het jaar 1965, toen ze nog even naar Delft reden. Leiden associeer ik meer met de Blauwe Tram op het Malieveld (circa 1960).
Veel recenter is mijn ervaring met de Gele Tram in Utrecht. Bij het 5-jarig bestaan van de Nieuwegeinlijn heeft wagen 58 tussen Utrecht en Nieuwegen-Zuid e.d. gereden. Misschien een item voor de Gele Tram-site?
Volgens mij herleven momenteel (vooralsnog vooral in het buitenland) de Gele en Blauwe Tram als Light Rail of Stadbahn, of hoe het ook mag heten.
Daar gaat mijn site over: Light Rail Atlas: http://www.xs4all.nl/~rajvdb/lra/lra_st.htm.


Naam: M.H. Doeglas
Email: M.H.Doeglas@oprit.rug.nl

Al eerder heb ik mijn enthousiasme gemeld voor de 'gele tram'. In het navolgende nog maar enkele herinneringen:
Als jongetje van 12, 13 ging ik met vrienden en vriendinnen van school (het Rijnlands) vrijdagavond naar dansles. Wij gingen naar Kuipers. Anderen naar Rocco Dubois.
Het was immer een tram vol met jongens en meisjes in nette pakken en mooie feestjurken. We waren vol van gewenste, gedroomde en soms wel gerealiseerde liefdes.
Waar zijn ze gebleven, mijn liefdes van toen: Doortje Waller, Susy de Petit, Robby Bakker Schut (is overleden dat weet ik), Liesbeth Westenberg, Liesbeth Schröder, Emmy Jansen en nog zo velen. Zo schrijvend droom ik weg en hoop ooit nog eens wat van deze dierbaren te horen.
Nog een herinnering. In de tram van 's avonds laat kwamen velen terug naar huis. Zo ook de toneelspeler Jan Retel, van wie ik mij herinner hoe hij op het balcon verbleef, in grote liefde met een andere toneelspeelster: Ellen Vogel.
Ach mens: those were the days.


Naam: Borre Winckel, San Juan Capistrano, Californië.
Email: winckel@msn.com

Stapte bij Halte Wildrust op en af en liep als kereltje langs de "ruine" van deze halte langs de Groot Hasebroeckseweg. Dus ik heb niet veel van de gele tram gebruik kunnen maken. Hartelijk dank voor dit initiatief, het maakte de lunch periode zeer amusant.


Naam: Adje van Daalen, Leiden
Email: adje@compuserve.com

Ik ben in oud-Rijswijk geboren (1948), aan de toenmalige eindlus van lijn 10 en dus dicht bij de halte Broekslootkade van de Delftse en Voorburgse tram.
Wat een prachtige site!
Mijn herinneringen? het zijn er honderden!
Ik sliep op zolder, vooral als het mistte hoorde ik de fluit van de tram. Met de Gele ging ik naar Delft om zwemmen te leren in het Sportfondsenbad; in de tijd dat Delft-hoog werd gebouwd.
En later ging ik vijf jaar lang op school aan de Delftweg en fietsten we tussen Vliet en trambaan. Leve de Gele, weg met de PCC's!
Mijn mooiste herinnering is een uitje dat wij af en toe maakten:
Van Rijswijk-Broekslootkade met de tram naar de Turfmarkt.
Van de Turfmarkt met de Gele via Wassenaar naar Leiden, pannekoek eten. Terug met de Blauwe naar Voorburg.
Van Voorburg naar Broekslootkade.
Dan was je een hele dag bezig en helaas gebeurde het niet te vaak. Ik herinner me dat mijn vader zei dat het wel f 0,60 had gekost!
Van diezelfde -Haagse- vader kreeg ik voor mijn 40ste verjaardag een modelletje van de 58 en voor mijn 50ste een Limburgse aanhanger, de 126. Ze staan nu in kleine vitines -met rail- op een pronkplaats. Mijn ouwe Haagse vader kocht deze bij "Technisch Speelgoed Schoenmakers", vd Vennestraat 19 in Den Haag, tel. 070 380.1919.


Naam: Ed Koelewijn
Email: edko@gironet.nl

Ik heb enorm genoten van de Gele Tram site.
Helaas heb ik nooit het genoegen mogen smaken een rit naar Wassenaar en Leiden mee te maken. Wel ben ik als kleine jongen regelmatig met mijn oma van Delft naar Den Haag gereden met dezelfde tram. Ik kan mij nog goed herinneren dat oma nooit in het aanhangrijtuig wilde zitten, want die schommelde zo en daar werd zij misselijk van. Als kind vond je niets leuker dan achterin de tram (vanwege het schommelen) of de bus (vanwege het hobbelen) te gaan zitten.
Ik heb ook erg genoten van het dagboek. Mooie schetsen van een tijd die nooit meer terugkomt.
Ik hoop dat u de inspiratie houdt om deze site verder uit te breiden met bijvoorbeeld beelden en verhalen van de lijn naar Delft en van de blauwe tram. Er is nog zoveel op dat gebied waarvan genoten kan worden. Hartelijk dank voor uw inspanningen.


Naam: Eduard Bekker
Email: e.bekker@wkths.nl

Ik ben geboren in Den Haag in 1954 en was altijd zeer onder de indruk van de Gele en de Blauwe Tram. Helaas reden we er heel weinig mee, omdat mijn vader een auto had gekocht (daar heb het al!).
Hij vroeg op de bekende doodse en saaie zondagen: 'Waar zullen we eens heen rijden; naar de Blauwe of de Gele Tram? De Blauwe 'won' altijd, maar vanwege Dierenpark Wassenaar en Meijendel heb ik de 'Wassenaarse' nog heel vaak gezien.
Het zijn nog herinneringen aan de tijd dat alles in orde leek te zijn. Ik ben nog steeds pissig over de blunder om deze lijnen op te heffen. Maar ja... Er zou dan nu natuurlijk ook wel andere materieel op hebben gereden. Maar stom blijft het.


Naam: Ruud v.d. Zant, Pijnacker
Email: ruud.zant@gironet.nl

Wat een hardstikke leuke site gevonden door het artikel in de Haagsche Courant. Ik herinner me de gele Tram nog goed. Vooral aan het begin van de Benoordenhoutseweg waar op het hogere voltage werd overgeschakeld.
Beschikt iemand over het geluid van de fluit en/of de luchtpomp in wav. of een andere extensie? Ik ben er zeer in geinteresseerd!
Ik heb zelf ook een site gewijd aan het openbaar vervoer: http://www.gironet.nl/home/zan1/Index.htm, waar ik de Leyland series van de Nederlandse streekvervoerders in het kort beschrijf met eigen fotomateriaal, de Postbus in Zwitserland en de MOB een smalspoorlijn in Zwitserland van Montreux naar Zweisimmen.


Naam: Frans van Veen, Berkel en Rodenrijs
Email: almi@wxs.nl

Net als zovele andere schrijvers heb ik dierbare herinneringen aan de Gele en de Blauwe trams overgehouden.
Ik herinner me nog goed hoe boos ik was dat uitgerekend op mijn verjaardag de blauwe tram in Voorburg (de korte lijn tot Park Leeuwensteijn) stopte met rijden.


Naam: Otto Dijkstra
Email: rujoot@hotmail.com

Onlangs kreeg ik de tip om deze site te bekijken. Heel aardig. Als tramliefhebber zijn de verhalen het zout in de trampap en als oud Hagenees heb ik daarvan genoten.
Ja, de "Blauwe" en de "Gele" dat waren de trams, de rest (stadstrams of die "lelijke" PCC's), dat was speelgoed. Alhoewel de gele wagens nu niet die robuuste indruk maakten als die van de NZH. De enige plek waar beide elkaar kruisten was bij het Malieveld in Den Haag en uiteraard in Leiden waar ze samen liepen van de Rijnsburgerweg tot aan de Blauwpoortsbrug - Haarlemmerstraat, tot 9 november 1961.
Van zowel de HTM als NZH is materieel bewaard gebleven:
Een echte Budapester met zo'n grote schijnwerper voorop, staat in Haarlem in het bedrijfsmuseum van de NZH aan de Leidschevaart.
Van de Gele Tram zijn er twee bewaard, de 57 en 58. De 57 staat met een passende achterwagen in het Haags Trammuseum in de remise Frans Halsstraat. De 58 bevindt zich in Amsterdam bij de museumlijn, maar ligt uit elkaar voor een revisie.
Er is zoals een ander reeds heeft ge-emailed ook nog een zogenoemde Limburger en die staat in een groen pak in het spoorwegmuseum. Als binnenkort nog meer elocs (oa NS 1200) naar het museum gaan zou het kunnen zijn dat die wagen weg moet. Misschien is Amsterdam dan een optie omdat het Haagse museum weinig op heeft met die trams... Jammer.
Succes met deze site.


Naam: Max Doeglas
Email: M.H.Doeglas@oprit.RUG.NL

Eindeloos veel met de tram van Wassenaar naar Den Haag gereden. De opsomming van haltes doet me zeer goed. Ik zeg ze zelf op als ik niet kan slapen.
We gingen als familie ook vaak met de tram via de Kalvermarkt naar Delft. De regeling was zo dat de trams op elkaar aansloten.


Naam: Jan Harm ter Brugge
Email: janharm@globalxs.nl

Prachtig... Mijn ouders verhuisden in 1960 van Den Haag naar Deyleroord in Wassenaar, de nieuwbouw aan de Deylerweg... Ik was toen 3 jaar, maar ik weet nog wel wat... De tram reed voor ons huis langs. De conducteur (met een soort zwarte politiepet op) had een indrukwekkend wiel in handen, waar koperen kontakten onder zaten, open en bloot herinner ik me... De tram stopte ook best tussen de haltes als je erin- of eruit wilde... Het prachtige teakhouten interieur, de houten ribbellatten op de vloer...
Ik herinner me dat de trams werden verbrand in '61, op het remiseterrein bij ons in Wassenaar... Enorme rookwolken. Als vierjarige was ik woedend over die verspilling en ik heb er volgens mijn moeder erg om gehuild.
Later werden de rails gesloopt; toen er aardgas kwam waarvoor sleuven werden gegraven zochten we daar naar de grote stalen spijkers waarmee de rail op de houten bielzen vastzaten.
In Wassenaar is nog een straatje dat "De Lus" heet: dat was een keerlus voor de tram.


Naam: Ruud Maijer
Email: treinen@maijer.demon.nl

Hi, leuke site, ik heb meteen een link toegevoegd aan mijn site http://www.maijer.demon.nl.
Greetz, Ruud


Naam: M.A.R. van Oostenrijk, Oosterbeek
Email: -

Wat een leuke site! De introductiefoto kan natuurlijk nooit de laatste rit geweest zijn, wat die werd 's avonds om 19.42 uur bij de remise Wassenaar beëindigd.
Zelf heb ik mee mogen werken aan de restauratie en onderhoud van emr 57 en salonrijtuig 118 die in 1967/1972 in de remise Scheveningen stonden. Wist u dat wagen 57 een "Leidse kant" en een "Delftse kant" heeft? E.e.a. houdt verband met de toonhoogte van de luchtfluit.
Wellicht kan rijtuig 90 (de voormalige LTM 610 uit het spoorwegmuseum) aan de collectie toegevoegd worden. Ook een wagen die in Wassenaar zich thuis voelde. Kenners zijn van mening dat de wagen rijvaardig is te maken. Maar nu de fondsen nog.
Ik hoop op de site nog menige foto tegen te komen. Veel succes.


Naam: Ernst Sittig, Voorburg
Email: sittig@wxs.nl

Prachtige site! Ik heb genoten van al die nostalgie.
Als circa 10-jarige ging ik rond 1958 regelmatig in m'n eentje naar Meijendell met twee of drie Labradors van mijn tante. Dan te voet door de duinen en over het strand naar Scheveningen en met de tram terug naar het Bezuidenhout. Die gele tram naar Wassenaar was de attractie. Hij had in mijn kinderbeleving iets enorm stoers over zich (net als de Voorburgse lijn I^3, overigens).


Naam: Jos Scheffelaar, Boston, USA
Email: jscheffe@bbn.com

Ik kan me de gele tram nog goed herinneren van de tijd dat ik in de buurt van Leiden woonde.
Erg leuke site.


Naam: John F. Haring, Ferny Grove, Queensland, Australia
Email: jharing@gil.com.au

Myn eerste reactie was, waarom de GELE tram, alle trams zyn toch immers geel? Maar dat is een jeugd herinnering's reactie, ik kom originally uit Delft en er was in myn jonge jaren maar een tram, de Haagse tram en die was geel.
Als kleine jongen mocht ik met myn grootouders mee naar Leiden ten gelegenheid van Leiden's ontzet. En toen zag ik voor het eerst een tram van een different colour: een blauwe. Kleuren schijnen een grote rol te spelen in het leven van jonge kinderen. En die trams waren groter, grover zou ik haast zeggen, ze waren blauw en grys dacht ik en ik dacht ook dat er een grote koperen koplamp aan zat van voren.
Het meest indrukkende echter was de claxon, het was een hard en ruw geluid voor my, zeker niet zoals de trams waar ik aan gewend was. Het schynt een grote indruk op my gemaakt te hebben dat ik het nu na meer dan 60 jaar nog zo goed kan herinneren.
Ik heb vooral genoten van het dagboek, het spreekt zoveel van een tydgeest lang vergaan maar voor my nog zo vers in het geheugen. Wy zyn al sinds 1955 in Australië, voor ons heeft de tyd stil gestaan in Holland vanaf het moment dat wy weg gegaan zyn. Vandaar.


Naam: Aad van der Struijs, Rotterdam
Email: astruijs@bart.nl

Als Rotterdams jongetje genoot ik van de ritjes met m'n opa in de Gele Tram, maar maakte de fluit van de Blauwe Tram meer indruk op me.
In de buurt van het toenmalige Station SS kon je beide tramlijnen tegelijkertijd bewonderen.
Wanneer er belangstelling bestaat voor foto's van de Gele Tram dan volstaat een e-mailtje naar mij. Ik zal die foto's dan plaatsen op mijn "thuispagina" : http://www.bart.nl/~astruijs.


Naam: H.P. Noordam, Gouda
Email: bno@rsnet.nl

Helaas heeft mijn vader geen internet, hoewel hij dol is op trams en dergelijke. Ik heb de hele site voor hem uitgeprint, en deze is nu deel van zijn verzameling geworden.


Naam: P.K. Pell
Email: pelpk@wxs.nl

Heerlijke site! Ik ben opgeroeid met de gele tram, woonde vlak bij de lijn, tussen J. Israelslaan en W. Witsenplein. Heel wat centen en ander ongerief zijn door de tram geplet.
Later als student te Leiden (afgestudeerd 1960 waarna de tram ook snel werd opgedoekt) vele ritten gemaakt. Ik kon de haltes bijna nog uit mijn hoofd opnoemen.


Naam: H. Knoester
Email: h.knoester@tip.nl

Is er nog een bewaard gebleven ?


Naam: Pieter Hart, USA
Email: pchhart@prodigy.net

Dit is heel leuk en maakt veel herinneringen wakker.


Naam: Harrie Sleyser
Email: Fant@wxs.nl

Met veel plezier de verhalen gelezen. Op de Turfmarkt heb ik ook vele malen de tram "gepakt" die ook een "echte" tram was.
Een paar mooie broers en zussen staan in het Haags Tram Museum.


Naam: Pieter Eigenraam
Email: pieter@dsv.nl

Prachtige site!


Naam: Gerard Berendsen
Email: germijnt@euronet.nl

Erg leuk.


Naam: hjon
Email: hjon56@hotmail.com

Back to the Future? Als kleuter (geb.'56) kan ik mij alleen maar de blauwe tram van Leiden naar Voorburg herinneren.
En dan voornamelijk het schouwspel van de vonken die van de bovenleidingen sloegen bij regenachtig weer.
Wellicht kruisten de Gele en de Blauwe elkaar ?
Mijn opa was conducteur op een tram (maar welke weet ik niet). Van de rit met de Blauwe tram schijnt een videoband te bestaan, wie weet hier meer van ?
Prima site!!!


Naam: Peter Kruyswijk
Email: Wizzmail@euronet.nl

Mooie site! Helemaal gelezen!
'.. alleen de spelling is aangepast aan die van de huidige tijd...'
Toch wel jammer hoor. Die spelling van den huidigen tyd deugt niet...


Naam: H. Egberts
Email: hans.egberts@tip.nl

Erg leuk om deze nieuwe site te ontdekken. Ik ben 46 en heb mijn jeugd doorgebracht in Leiden. Ik woonde op de hoek Prinsessekade en Haarlemmerstraat, daar waar de Blauwe en de Gele elkaar kruisten. Jammer dat er nog weinig fotomateriaal op de site staat. Sucses verder.


Naam: Len Vanderlinde, USA
Email: lvander@solarwinds.com

Heb van 1948 tot 1956 in Den Haag gewoond. Ja die conducteurs konden er wat van maken...


Naam: Jan Verburgt
Email: verburgt@stad.dsl.nl

Leuke pagina's over de gele tram. Wat ik mis (of zie ik het over het hoofd) is de route die de gele tram reed en de werkelijke haltes die de tram aandeed... Sukses verder met de Gele Tram.


Naam: C. van Hulstentop
Email: hulshuls@worldonline.nl

Goede avond, ik ben geen deskundige maar in mijn herinnering, ik ben geboren in 1954 in Scheveningen, was deze lijn de "blauwe tram".


Einde